luni, 17 iunie 2013

Manifest Fundatia Miscarea Populara Bacau


 Mişcarea Populară se defineşte în spaţiul public drept „un instrument public al exercitării democraţiei participative, pentru identificarea, selectarea şi promovarea soluţiilor optime şi a oamenilor care le pot pune în aplicare şi care îşi asumă implicarea în modernizarea României”. Modernizarea României presupune, în primul rând, internalizarea valorilor şi normelor specifice spaţiului în care încercăm să ne integrăm – cel european şi euroatlantic. Cetăţenii acestei ţări nu valorifică nici astăzi, în mod real, principiile fundamentale ale spaţiului occidental – participarea, implicarea, dăruirea, competiţia, munca, moralitatea. Promenadele electorale stimulate din patru în patru ani de partidele politice nu ţin loc de democraţie! Aceasta trebuie exercitată cu precădere în interiorul ciclului electoral. În mod evident, la 23 de ani de la contrarevoluţia victorioasă a unor români, acest proces nu este doar nefinalizat, dar nici măcar nu a început.
Ne-am săturat de această pasivitate mioritică, ne-am săturat de această tăcere asurzitoare ce vine dinspre societatea civilă. Generaţia mea are înţelegere faţă de tăcerile vinovate ale generaţiei părinţilor noştri. Nu ştiu dacă noi, în condiţiile politice şi geopolitice de atunci, am fi avut o altă atitudine. Ceea ce ştiu, însă, este că în condiţiile de acum, de stimulare a tuturor libertăţilor posibile, generaţia mea este cel puţin la fel de tăcută. O simptomatologie cronică a oricărui corp social mort.
Plecând de la constatarea acestui faliment societal, membrii Mişcării Populare, sugerează o restartare a României pe baza principiilor democraţiei participative. Primul pas constă în recâştigarea încrederii românilor în propria lor ţară. Noi milităm pentru abolirea distanţelor instaurate între factorul politico-administrativ şi societate, pentru renunţarea la acest monolog practicat de politicieni şi solicităm instaurarea unui dialog real, ce trebuie să fie articulat pe principii simple şi sănătoase – onestitate, transparenţă, profesionalism. Investiţia etică şi cea legată de profesionalizare sunt singurele menite să aducă profit pe termen mediu şi lung.
În spiritul principiului construcţiei de jos în sus, FMP Bacău va iniţia dezbateri tematice, specifice domeniilor esenţiale ce ţin de dezvoltarea comunitară – economic, social, cultural şi politico-administrativ. Vom identifica partenerii de dialog pentru fiecare dintre aceste domenii (ONG-uri, asociaţii, alte fundaţii ş.a.) şi vom construi prin colaborare şi în numele interesului comun – acela comunitar – strategii şi propuneri de proiecte plecând de la realităţile locale şi de la probleme concrete. Acordul rezultat în urma acestui dialog va fi platforma-program a viitorului vehicul politic.
Neîncrederea are un singur remediu: IMPLICAREA în construcţia propriului nostru destin. Aşadar, o strategie a cooperării, ce vizează o tranzacţie a rezonabilităţii între noi şi ei. Pentru noi, modernizarea/normalizarea României începe de aici, din Bacău. Pentru TINE?

TĂCEREA GENERAŢIEI NOASTRE TREBUIE SĂ SE TRANSFORME ÎN CUVÂNT !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu