marți, 15 octombrie 2013

Totul despre evaluarea de la clasa a II-a,
în 8 întrebări şi răspunsuri

1.   Va fi evaluat copilul meu? Care este scopul organizării unei astfel de evaluări?


Toți copiii de clasa a II-a din România vor parcurge această evaluare. Această evaluare NU este un examen şi NU este un concurs.

Scopul evaluării este dublu:

·         să știe, atât părinții, cât și învățătoarea, în ce măsură copilul și-a însușit elementele de bază specifice vârstei: scris, citit, socotit;

·         să se poată corecta eventualele dificultăți ale copilului pe parcursul celor doi ani care mai rămân la dispoziția învățătoarei (clasa a III-a și a IV-a).

În urma evaluării, învățătoarea va avea o imagine detaliată asupra copilului dumneavoastră și va putea mult mai ușor să corecteze, individualizat, eventualele dificultăți, vor putea fi identificate şi încurajate punctele tari ale fiecărui copil.

Această evaluare va permite dascălilor să înţeleagă progresul în timp al elevilor şi capacitatea lor de a-şi îmbunătăţi situaţia şcolară.

      2. Care sunt disciplinele la care va fi evaluat copilul meu?

Scris/citit şi socotit.
 

      3. Cine realizează subiectele?

Subiectele sunt elaborate de către experţi din cadrul ministerului. Evaluarea elevilor este o știință. Ea nu se limitează doar la notă, ci și la alte caracteristici, care permit mult mai bine să înțelegem specificul fiecărui copil, atât în punctele sale tari, cât și eventualele dificultăți.

      4. Cum influențează această evaluare evoluția copilului meu?

În funcție de rezultatul la această evaluare, învățătoarea va avea o imagine mult mai clară asupra eventualelor dificultăți specifice fiecărui copil. Astfel, împreună cu părinții, învățătoarea va putea să amelioreze situația propunând soluții specifice fiecărui elev, ca el să reușească mai bine.

      5. Oare, la această vârstă, un eventual eșec nu conduce la demobilizarea copilului și, implicit, a părinților?

         Nu, pentru că rezultatul acestei evaluări nu este de tipul admis/respins. Învățătoarea este un bun profesionist ce   știe să evite descurajarea copiilor care au și dificultăți punctuale.
 Învățătoarele sunt formate profesional și pentru a ști cum să gestioneze astfel de situații. Comunicarea școlii cu părinții este esențială. E important ca ei să înțeleagă bine rolul acestor evaluări, astfel încât să poată ameliora situația copiilor lor, fără tensiuni inutile. De exemplu, cu un copil care este creativ, dar are o mai mică putere de concentrare asupra unei sarcini, se vor desfăşura activităţi specifice în vederea creşterii capacităţii sale de concentrare, păstrându-se totodată firea sa creativă. Căldura părintească este esențială.

 

     6. Această evaluare nu este un factor de stres în plus pentru elevi și părinți?

Ca orice evaluare, ea poate să fie un factor de stres dacă părinții nu sunt corect informați. Evaluarea se va insera firesc în programul copiilor și este constructiv ca părinții să nu inducă teamă copilului pe această temă. Milioane de copii din Uniunea Europeană dau acest tip de testări de mulți ani. Este bine ca la vârsta de 8-9 ani copiii să înceapă să se simtă responsabili și să conștientizeze că este în puterea lor să-și amelioreze situația. Pe lângă cunoştinţe, şcoala trebuie să le ofere copiilor și competențe. Gestionarea responsabilităților este un lucru pe care școala trebuie să le ofere, încă de la cea mai fragedă vârstă.

 

      7. Se vor realiza ierarhii?

Exclus! La această vârstă ierarhiile nu au nicio relevanță. Obiectivul este să identificăm cât mai devreme vulnerabilități în dobândirea cunoștințelor și competențelor și să le corectăm pe parcursul clasei a III-a și a IV-a, ani în care elevii vor studia cu aceeași învățătoare.

 

      8. Nu există pericolul organizării claselor în funcție de rezultate?

Nu. Segregarea copiilor în funcție de aceste rezultate ar fi o abatere extrem de gravă din partea învăţătoarei și a directorului și ar trebui sancționată exemplar. Cadrele didactice din România au fost instruite în acest sens. Orice suspiciune că s-ar putea face aşa ceva va fi temeinic verificată.

 

 

 
Material realizat de experții în educație ai Fundației Mișcarea Populară
© Fundația Mișcarea Populară

                    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu