marți, 29 octombrie 2013

Scrisoare deschisa ministrului Muncii ,Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice



 

Către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice,

În atenția doamnei ministru Mariana Câmpeanu

 

Stimată doamnă ministru,

După cum știți din invitația pe care v-am trimis-o săptămâna trecută, Fundația Mișcarea Populară a organizat ieri, 22 octombrie 2013, ora 14:00, o dezbatere cu tema O abordare realistă asupra sistemului de pensii din România. Discuțiile s-au desfășurat între specialiști, în afara agendei politice a vreunui partid.

Vă transmitem mai jos câteva dintre concluzii și o propunere concretă rezultată în urma dezbaterilor la care ne-ar fi făcut plăcere să puteți participa, cu precizarea că ele sunt susținute nu doar de Fundația Mișcarea Populară, ci și de specialiștii prezenți la dezbatere.

Concluzii:

1.      România continuă să se afle în situația aberantă în care doar 4,3 milioane de salariați susțin 5,9 milioane de pensionari și beneficiari ai altor indemnizații plătite de Casa Națională de Pensii.

 

2.      Munca trebuie să fie pentru cât mai mulți adulți principala sursă de venituri și de bunăstare și nu transferurile sociale bazate pe împrumuturi publice tot mai mari. Singura modalitate de a echilibra structural sistemul de pensii este creșterea numărului de salariați și reducerea numărului de pensionari.

 

3.      Deși nivelul de trai al pensionarilor este scăzut, iar pensiile sunt mici, într-o Românie în general săracă, rata de sărăcie în rândul pensionarilor era, în 2010, de 3-4 ori mai mică decât la copii sau la tineri.

 

4.      Percepția publică a pensionarilor ca persoane vârstnice care au lucrat o viață de om și primesc pensie doar câțiva ani este, în multe cazuri, greșită. În anul 2009, peste jumătate dintre pensionarii aflați în plată nu atinseseră vârsta de 60 de ani. În ciuda creșterii treptate a vârstei legale de pensionare până la aproape 60 de ani la femei și 65 de ani la bărbați, vârsta medie efectivă de pensionare este de aproximativ 56 de ani la femei și 57 la bărbați. La aceste vârste, pentru cei pensionați în 2009, speranța de viață era de aproximativ 21 de ani la bărbați și 27 de ani la femei. Practic, femeile vor petrece în medie mai mulți ani la pensie decât în câmpul muncii.

 

5.      Pensionarea nu este un avantaj nici pentru pensionari și mulți dintre ei sunt scoși la pensie deși ar dori să muncească. Într-un studiu realizat în 2007 pe un eșantion reprezentativ de pensionari (date culese de IMAS, finanțare CES)

-          doar 17% erau mulțumiți de pensia lor

-          76% spuneau că viața lor ca pensionari este mai rea sau mult mai rea decât cea de dinainte de pensionare

-          doar 57% spuneau că în momentul pensionării nu ar fi mai vrut să continue să lucreze.

 

6.      Dintre pensionarii din luna septembrie 2013 aproximativ 57% sunt femei și 43% bărbați. Femeile sunt mult mai numeroase între pensionari și pentru că au speranță de viață mai mare, dar și pentru că se pensionează cu 5 ani mai devreme decât bărbații.

 

 

Întrebări:

1.      De ce România pensionează forțat și discriminatoriu femeile care ar mai dori să lucreze? Sunt domenii precum învățământul preuniversitar și sănătatea cu deficit de forță de muncă în care femeile sunt obligatoriu pensionate la 59 de ani și 8 luni, deși multe dintre ele ar dori să mai lucreze.

 

Propunere:

Fundația Mișcarea Populară propune o primă soluție pentru încurajarea rămânerii în activitate a persoanelor aflate încă în putere:

Includerea de urgență în Codul Muncii a DREPTULUI, NU A OBLIGAȚIEI, femeilor de a rămâne angajate până la vârsta obligatorie de pensionare a bărbaților.

 

Procedură:

Ø    înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, femeile care doresc continuarea activității vor notifica angajatorul cu privire la exercitarea acestui drept până la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru bărbați;

 

Ø    în cazul în care angajatorul ignoră notificarea și emite decizia în condițiile art. 56 alin. 2 din Codul Muncii, decizia este lovită de nulitate absolută, putând fi contestată, potrivit dreptului comun.

 

Suportul juridic:

Dreptul femeilor de a lucra până la aceeași vârstă ca și bărbații decurge din Directiva Consiliului nr. 76/207/CEE, cu modificările și completările aduse prin Directiva Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2002/73/CE, ambele transpuse în legislaţia internă prin intermediul Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, și a fost deja recunoscut printr-o decizie judecătorească internă irevocabilă, pe care o anexăm în copie. Decizia aceasta constituie un precedent ce trebuie inclus în Codul Muncii ca un drept explicit al femeilor de menținere în activitate până la vârsta legală de pensionare a bărbaților.

 

Vă invităm, doamnă Ministru, în calitatea dumneavoastră de conducător al unui minister care și prin denumire este și al ”muncii”și al ”persoanelor vârstnice”, de persoană care a lucrat anterior în sistemul de pensii, dar și de femeie care, deși a depășit vârsta de pensionare este încă activă, să faceți demersurile necesare pentru introducerea acestor prevederi în Codul Muncii și astfel să acordați o șansă și altor femei ca dumneavoastră care vor să muncească și nu să se considere o povară pentru un sistem public de pensii ineficient, falimentar.

Fundația Mișcarea Populară, prin specialiștii ei, poate să vă ofere sprijin pentru fundamentarea și redactarea propunerii de modificare a Codului Muncii.

Cu speranța că, în măsura în care timpul vă permite, ne veți onora cu prezența la următoarele dezbateri pe subiecte din sfera muncii și protecției sociale pe care Fundația Mișcarea Populară le va organiza și că vom beneficia de contribuția dumneavoastră în demersurile noastre concrete de promovare a deciziilor raționale, non-populiste, la problemele sociale grave cu care se confruntă România, primiți, doamnă ministru, întreaga mea considerație.

 

 

Prof. univ. Marian Preda,

 

Președintele Fundației Mișcarea Populară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu